espa

Σύμφωνο συμβίωσης

Το σύμφωνο συμβίωσης στον Συμβολαιογράφο.

(σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4356/2015)

Τι είναι το σύμφωνο συμβίωσης;

Είναι η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους. Aλλιώς είναι μια εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης, μία σύμβαση στην οποία δημιουργούνται οικογενειακές δεσμοί, δικαιώματα και υποχρεώσεις μεταξύ των μερών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο αυτό που θέλει να υπογράψει ένα σύμφωνο συμβίωσης;

Nα είναι ενήλικος με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και να μην είναι παντρεμένος ή να μην έχει υπογράψει άλλο σύμφωνο συμβίωσης.

Που και πως υπογράφουν τα μέρη ένα σύμφωνο συμβίωσης;

Την υπογράφουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως στον Συμβολαιογράφο. Δεν γίνεται με εξουσιοδότηση ή με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Από πότε ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης;

To σύμφωνο συμβίωσης αρχίζει από την κατάθεση του επίσημου αντιγράφου στο Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας. Το καταθέτει ένα από τα μέρη που συμβλήθηκε σε αυτό  και γίνεται εγγραφή σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

Αλλάζει το επώνυμο μου με την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης;

Όχι το σύμφωνο συμβίωσης δεν αλλάζει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί όμως εφόσον συμφωνεί και ο άλλος να χρησιμοποιεί το επώνυμο του άλλου στις κοινωνικές σχέσεις ή να το προσθέτει στο δικό του. Μόνο όμως για τις κοινωνικές σχέσεις.

Πως ρυθμίζει το σύμφωνο συμβίωσης που έχω υπογράψει τις σχέσεις μου με το άλλο μέρος;

Α. Για τις προσωπικές σχέσεις των μερών, όπως την υποχρέωση για συμβίωση και το επώνυμο των συζύγων, τα μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ότι θέλουν αλλά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για το γάμο σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον νόμο του συμφώνου συμβίωσης ή σε άλλο νόμο.

Β. Για τις μη προσωπικές σχέσεις τα μέρη μπορούν να τις ρυθμίσουν ελεύθερα με βάση τις αρχές τις ισότητας και της αλληλεγγύης. Έαν δεν τις ρυθμίσουν εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από τον γάμο. Μη προσωπικές σχέσεις είναι η ρύθμιση του συζυγικού βίου, η αμοιβαία υποχρέωση για διατροφή, η κοινή υποχρέωση για διατροφή των παιδιών, η υποχρέωση για συμβολή στη λειτουργία του σπιτιού, η ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης, η κατανομή των κινητών, η περιουσιακή αυτοτέλεια των συζύγων, τα τεκμήρια για τα κινητά, η σύμβαση κοινοκτημοσύνης και η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Ειδικά για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση πριν από την γέννηση της.

Πως λύνεται το σύμφωνο συμβίωσης που έχω υπογράψει;

Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται με αυτοπρόσωπη εμφάνιση των μερών στο συμβολαιογράφο και υπογραφή της πράξης λύσης συμφώνου συμβίωσης. Με υπογραφή στο συμβολαιογράφο της πράξης λύσης μόνο από το ένα μέρος, εφόσον προηγούμενα έχει επιδόσει με δικαστικό επιμελητή στο άλλο μέρος πρόσκληση με δικαστικό επιμελητή για συναινετική λύση και έχουν περάσει τρεις μήνες. Η λύση του συμφώνου ισχύει από την κατάθεση του αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Τέλος το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται αν τα μέρη παντρευτούν.

Οφείλεται διατροφή από το ένα μέρος προς το άλλο μετά την λύση του συμφώνου;  

Τα μέρη του συμφώνου έχουν μετά την λύση αυτού δικαίωμα διατροφής μεταξύ τους όμως μπορούν κατά την κατάρτιση του συμφώνου να παραιτηθούν από το δικαίωμα αυτό. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή κατά την κατάρτιση του συμφώνου εάν τα μέρη επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Τι ισχύει για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα αυτών που υπογράφουν ένα σύμφωνο συμβίωσης;

Σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016 οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνονται πλήρως με τους έγγαμους ως προς κάθε κοινωνικοασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό

Ποιο είναι το κόστος της ενός συμφώνου συμβίωσης;

Oι συμβολαιογραφικές πράξεις τιμολογούνται ανάλογα με τα φύλλα τους. Για επίσημα τα αντίγραφα αυτών υπάρχει μια παραπάνω χρέωση. Σε κάθε περίπτωση η κατάρτιση ενός συμφώνου συμβίωσης δεν ξεπερνά τα 150,00 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.